Artykuły wszelakie

Ekologiczne żywienie się to nie tylko picie wody oraz jedzenie ogromnej ilości warzyw i owoców, to także nie jedzenie marketowych słodyczy. Niemało z nas nie ma świadomości, że produkty węglowodanowe to przyczyna wyłącznie pustych kalorii, jakie znajdują się w cukrze, mące pszennej oraz tłuszczu hartowanym, w tej formie słodkości dostarczają zaledwie organizmowi maksymalne ilości energii, aczkolwiek ich superata jest magazynowana w postaci systemów komórek tłuszczowych.

Bardzo rzadko marketowe słodkości kryją w sobie elementy treściwe. Stąd właśnie winniśmy redukować cukry zwykłe, gdyż powodują one jedynie do wzrostu tęgości, humusu zębiny, a też nieprawidłowości poziomu glukozy we krwi, co w efekcie prawdopodobnie może prowadzić do cukrzycy. Dla naszego ekologicznego zdrowego życia starajmy się zmniejszać jedzenie hipermarketowych słodyczy lub typujmy te, jakie zamiast węglowodanów prostych zawierają stewie.

Innym niekorzystnym elementem dla naszego życia jest sól. W związku z powyższym, wskazówki internacjonalnej organizacji zdrowia, czyli WHO opowiadają, iż człowiek maksymalnie dziennie prawdopodobnie może skonsumować chlorek sodu w nie większej miarce, jak pięć gram czyli tyle ile mieści się w
pojedynczej nie wielkiej chochelce od herbaty. Pokazuje się chociażby, iż obywatele Polski jedzą sól w miarce kilku gram na dzień. Z tego zdarzenia okazuje się, iż sól jest w produktach spożywczych, jako przeciętny komponent, a ponadto sól jest uzupełniana do pożywienia w czasie przeistaczania. Na ten i inne procesy obróbki żywności nie mamy siły oddziaływania lecz za to posiadamy siłę oddziaływania na to, jak przyrządzamy potrawy w swym domostwie. W związku z tym, starajmy się jedzenie nie dosalać, aż do czasu gdy nie doprawimy maksymalnie pożywienia różnymi dodatkami.

Poznaliśmy już, iż nadwyżka soli występuje w produktach przemysłowo przerobionych, stąd istotnie omijaj jedzenia wędzonego, konserwowanego i wysoko przerobionego. Aby żyć naturalnie, możesz także zastąpić smażenie, na pieczenie.